روغن کنجد در بین روغنهای خوراکی به ملکه روغنها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه های روغنی دیگر داراست. اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و کلزا است.
روغن کلد پرس کنجد ایرانی دکتر شیندال به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغنهای خوراکی با درصد بالای چربی غیر اشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدانهای طبیعی موجود در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است.
این روغن حاوی آنتی اکسیدانهای طبیعی است که باعث از بین رفتن سرطانهای خفته در بدن شده و موجب جلوگیری از سرطانهای دستگاه گوارش، پرستات و سینه میشود،همچنین به دلیل دارا بودن ویتامین E موجب شفافیت و لطافت پوست می گردد.
ترکیب اسیدهای چرب این روغن به گونه ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است (روغن کنجد به شرطی قابل مصرف برای سرخ کردنی و پخت و پز میباشد که تصفیه شده باشد و روغن بکر کنجد فقط برای سالاد قابل استفاده است).
خواص روغن کلد پرس کنجد ایرانی دکتر شیندال :
این روغن ، باعث افزایش جذب کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد خون (LDL) می شود. فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا را کاهش میدهد و ضمن آنکه مانع از تصلب شرائین و بسته شدن عروق می شود، از بروز سکته قلبی جلوگیری میکند.
خواص آنتی اکسیداسیونی فوق العاده به دلیل وجود دو ماده شیمیائی Sesamol و Sesamin آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزادی که به سلولها آسیب میرسانند و به روند پیری سرعت میبخشند مقابله میکند.
روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می کند.
این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه میشود.
خواص شیمیائی:
روغن کنجد به گروه اسیدهای اولئیک – لینولئیک تعلق دارد. این روغن کمتر از ۱۵ درصد اسید چرب اشباع دارد و بیش از ۸۵ درصد مجموع اسیدهای چرب آن غیر اشباع است.
استرولها (Sterols):
روغن کنجد در مقایسه با سایر روغنهای گیاهی، مواد غیر قابل صابونی (حدود ۲ درصد) بیشتری دارد. مواد غیر قابل صابونی شامل استرولها، تریترپنها و تریترپن الکلها، توکوفرولها و لیگنان های کنجد میباشد.
روغن کنجد یکی از منابع غنی استرولهای گیاهی(فیتواسترول) میباشد. فیتواسترولها یا استرولهای گیاهی رقیب کلسترول در جذب هستند. بنابراین مصرف فیتواسترول موجب کاهش کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از حملات قلبی و عروقی می شود.
فیتو استرولها و به طور خاص بتاسیتوسترول از رشد سلولهای سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سینه جلوگیری میکنند.
توکوفرولها (Tocopherols):
شهرت روغن کنجد به خاطر مقاومت در برابر اکسید شدن آن است. یک از دلایل این مقاومت بیش از حد بخاطر وجود توکوفرول در این روغن است و میزان آن در روغن کنجد ۱۲۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم است. گاماتوکوفرول بیشترین میزان موجود در روغن کنجد را شامل می شود و پس از آن دلتا و آلفا هستند که حدود ۵ درصد توکوفرول موجود در روغن کنجد را شامل میشوند.
در بین اقسام مختلف ایزومرهای توکوفرول، گاماتوکوفرول قویترین آنتی اکسیدان موجود در روغنها می باشد.
این خاصیت آنتی اکسیدانی، مانداگاری این روغن را در برابر حرارت در مقایسه به روغنهای دیگر بسیار افزایش داده است. مقاومت اکسیداتیور روغن کنجد در برابر حرارت ۱۱۰ درجه سانتیگراد ۵/۱۷ ساعت می باشد، که این روغن را در دسته روغنهای با مقاومت بالا قرار می دهد. همچنین نقطه دود این روغن ۲۲۷ درجه سانتیگراد می باشد.
شایان ذکر است مقاومت حرارتی روغنهای مخصوص سرخ کردنی در همین دما حداکثر ۱۴ ساعت میباشد، لذا از این روغن می توان در مصارف سرخ کردنی عمیق با طیب خاطر استفاده نمود.
روشهای تولید روغن کنجد:
روغن کنجد به دو روش روغن گیری می گردد:
۱- استحصال روغن کنجد به روش شیمیایی
۲- استحصال روغن کنجد به روش پرس (یا تحت فشار)
استحصال روغن کنجد به روش شیمیایی:
در این روش دانه کنجد له می شود و در حلالی به نام هگزان قرار می گیرد. هگزان کل روغن موجود در دانه را در خود حل کرده و سپس در دستگاهی به نام سپراتور (جدا کننده) هگزان از روغن جدا می شود. در روش شیمیایی روغن با هگزان در تماس بوده و کیفیت آن کاهش می یابد. مشکل بعدی که وجود دارد این هست که دستگاههای جدا کننده نمی توانند صد در صد حلال شیمیایی را از روغن جدا نمایند به همین دلیل این حلالها برای انسان مضرات زیادی را به همراه خواهند داشت.
استحصال روغن کنجد به روش پرس (یا تحت فشار):
در این روش حجم مشخصی از دانه های خشک و تمیز به صورت مستقیم و با اعمال فشار مکانیکی توسط جکهای هیدرولیکی قرار می گیرد و در اثر فشار وارده روغن آن استحصال میگردد که این روش بهترین روش جهت استحصال روغن است و روغن کنجد بدست آمده کلیه خواص و ویتامینهای خود را دارا می باشد.
نکته بسیار مهم:
بسیاری از مردم بر این فرض هستند که روغن ارده همان روغن کنجد می باشد، لازم به ذکر است روغن ارده با روغن کنجد متفاوت است بدین صورت که روغن کنجدی که به روش پرس استحصال می شود روغنی است که به صورت مستقیم و با اعمال فشار مکانیکی به دانه های خشک و تمیز کنجد بدست می آید، اما روغن ارده روغنی است که از افزودن آب به ارده کنجد (محصولی که پس از بو دادن دانه های کنجد و آسیاب کردن آن ها میان سنگ بدست می آید) حاصل می شود. این روش یک روش بسیار قدیمی است که از دانه های کنجد روغن گیری میشده و به هیچ وجه این روغن به دلیل بالا بودن اسیدیته جهت مصرف توصیه نمی گردد که مصرف آن در طولانی مدت باعث مشکلات گوارشی و نهایتاً سرطان معده می گردد.
روغن کنجد بکر چیست و چه تفاوتی با روغن کنجد تصفیه شده دارد:
روغن خام که به روش پرس استحصال شده است، با فشار از تعداد زیادی طبقات با پارچه های فیلتری با تار و پود متراکم عبور داده می شود و تصفیه فیزیکی می شود و خاک و ناخالصی های روغن از آن جدا میگردد و رنگ روغن طلایی می گردد که روغن بکر نام دارد.
روغن بکر برای سالاد و آن هم در صورتی مطلوب است که دانه تحت کشت ارگانیک باشد و از سموم گیاهی استفاده نشده باشد. همچنین مزرعه مورد کشت به لحاظ فلزات سنگین موجود در خاک آن مطلوب باشد.
همچنین روغن بکر بدلیل داشتن اسیدهای چرب آزاد، اسیدهای چرب سنگین ، آلدئیدها و آلکالوئیدهای و سموم کشاورزی به هیچ وجه نباید حرارت داده شود و نباید جهت مصارف سرخ کردنی و پخت و پز استفاده گردد.
روغن بکر ورودی خط تصفیه روغن می باشد، خط تصفیه دارای ۳ مرحله می باشد:
۱- خنثی سازی:
در این مرحله اسیدیته روغن در آزمایشگاه اندازه گیری می شود و اسیدیته اضافی طی این مرحله تحت عنوان صابون از روغن خام جدا می شود که در واقع اسید های چرب آزاد (Free Fatty Acids) مضر برای بدن می باشد و به عنوان ماده اولیه کارخانجات صابون سازی و گریس سازی مورد استفاده فرار می گیرد. بعد از جدا کردن صابون روغن مورد شستشو یا واش قرار می گیرد که قلیاییت آن به حد مجاز رسیده و تمام ناخالصی های موجود از روغن شستشو گردد.
۲- بی رنگ سازی:
در این مرحله روغن خشک می گردد و یا رطوبت آن صفر می شود و سپس رنگدانه های موجود در روغن و صمغ روغن طی فرآیند بیرنگ سازی تحت شرایط خلا پالایش می گردد. پس از انجام آزمایشات واحد کنترل کیفیت روغن مجددا فیلتر شده و با عبور از پولیشینگ فیلتر به منظور حذف ناخالصی های فیزیکی بسیار بسیار ریز به مرحله بی بو سازی انتقال می یابد.
۳- بی بو سازی:
در این مرحله با ایجاد خلا و تزریق بخار، اسید های چرب سنگین (Very Long Chain Fatty Acids) با وزن مولکولی بالا و سموم کشاورزی استفاده شده در مزرعه از روغن جدا می شود. در این مرحله رادیکال های آزاد سرطان زای بدن (پراکسید Peroxides) از روغن جدا می شود، در طی انجام موارد فوق نمونه روغن توسط واحد کنترل کیفیت و آزمایشگاه آنالیز شده و با مجاز بودن اسیدیته، پراکسید، قلیاییت، رطوبت و سایر پارامترهای کیفی روغن سرد می شود و به قسمت بسته بندی انتقال می یابد.
مراحل تصفیه روغن در خلاء انجام میگیرد به همین دلیل بر روی ساختار مولکولی روغن تاثیری ایجاد نمی شود و کلیه خواص و ویتامینهای روغن حفظ می گردد.
بعد از تصفیه روغن کنجد بکر بدلیل حذف مواد مضر مذکور از این روغن می توانید جهت مصارف سرخ کردنی، پخت و پز و سالاد استفاده نمایید.
پس بطور خلاصه در فرایند تصفیه روغن کنجد بکر و تولید روغن کنجد تصفیه شده:
الف: اسیدهای چرب آزاد موجود در روغن کنجد بکر گرفته شده و بعنوان ماده مصرفی در صنایع گریس سازی و صابون سازی استفاده می گردد.
ب: آلدئید ها و آلکالوئید های فوق مضر برای سلامتی انسان همچنین پر اکسید به عنوان رادیکال های آزاد سرطان زا از روغن کنجد بکر حذف می گردد.
ج: خاک و سموم کشاورزی و همچنین عوامل بیماری زای چسبنده به ذرات روغن کنجد بکر گرفته می شود.
روغن کنجد تصفیه شده دکتر شیندال:
روغن کلد پرس کنجد ایرانی دکتر شیندال تصفیه شده از مرغوب ترین کنجد های ایرانی تهیه شده که پس از انجام آزمایشات توسط آزمایشگاه های تخصصی مستقر در این واحد و سایر آزمایشگاه های مورد تایید اداره استاندارد و وزارت بهداشت و سایر پارامتر های کیفی و تایید واحد کنترل کیفیت مورد استفاده قرار می گیرد.
روغن کنجد تصفیه شده دکتر شیندال ، این روغن به روش پرس سرد از کنجد اصیل ایرانی استحصال گردیده و سپس روغن کنجد بکر بدست آمده به روشهایی که در بالا توضیح داده شد تصفیه می گردد.
روغن کنجد تصفیه شده دکتر شیندال به دلیل حذف مواد مضر و همچنین داشتن بالاترین نقطه دود در بین سایر روغن های گیاهیمناسب برای سرخ کردن و پخت و پز و سالاد می باشد.
خواص روغن کنجد دکتر شیندال بطور خلاصه:
دارای ویتامینهای ،k،E و امگا ۳,۶,۹ خصوصاً امگا ۶ ، ۹
سرشار از مواد معدنی آهن، کلسیم، فسفر و منیزیم.
کاهش کلسترل و جلوگیری از احتمال بروز سکته قلبی.
جلوگیری از سرطانهای دستگاه گوارش، پروستات و سینه.
کاهش فشار خون و به تاخیر انداختن عوارض سالخوردگی.
جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق.
لطافت پوست، محافظت در برابر اشعه های مضر خورشید.
جلوگیری از بروز سرفه های خشک، تنگی نفس و زخم ریه.
کمک به رشد مو، مانع شوره سر و جلوگیری از ریزش مو میشود.
باعث شفافیت و لطافت پوست و محکم شدن ناخن ها میشود.
ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می کند.
خاصیت ضد باکتریایی و جلوگیری از بروز آب مروارید.
جلوگیری از پیری زودرس و بیماری آلزایمر.
کاهش اضطراب و استرس و ایجاد آرامش.
مقدار کلسیم در کنجد سه برابر شیر است.
کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون
متعادل نگه داشتن وزن بدن.
8 پاسخ
Bablofil
Thanks, great article.
بهینه سازی سایت
مطلب بسیار خوبی بود.ممنون
حمید
سلام این روغنهای پرس سرد سویا که میفروشن اونها هم باید تصفیه بشه یا میشه مصرف کرد و روغنهای پرس سرد کنجد که تصفیه نمیشن میشه مصرف کرد تشکر
shindal
با عرض سلام و آرزوی سعادتمندی شما
چنانچه دانه های روغنی،ارگانیک و طبیعی باشند،روغن کلد پرسِ (cold press) این دانه ها را تنها می توان به صورت خام مصرف نمود. به طور مثال همراه سالاد و غذا.
روغن کلیه ی دانه های روغنی مانند زیتون و کنجد و… قبل از تصفیه ، دارای ساپونین است.
ساپونین یک ماده ی گلیکوزیدی است که از گیاهان مختلف بدست آمده و در اثر حرکت دادن آن با آب،کف تولید می کند. به طور مثال ماده ی صابونی که برای ساخت صابون زیتون از آن استفاده می شود، در اصل ساپونینی هست که از تصفیه ی روغن زیتون گرفته می شود.
لذا سرخ کردن مواد غذایی با روغن تصفیه نشده،بدلیل وجود این ماده ی صابونی درآن، بسیار مضر است و به سلامتی بدن آسیب می رساند.وممکن است باعث مبتلا شدن مصرف کننده به سرطان معده گردد.
لازم به ذکر است که در روش کلد پرس یا همان پرس سرد، با استفاده از پرس کردن و وارد کردن فشار به دانه های روغنی (بدون حرارت و گرما) روغن بدست می آید، که استخراج این روغن صرفا یک روش مکانیکی است و هیچ گونه فرآوری یا افزودنی به دانه های روغنی اعمال نمی شود.
دانلود فیلم 2018
مطلب بسیار خوبی بود.ممنون
خرید ورق
تشکر از سایت بسیار خوب و مفیدتون
با آرزوی سالی خوب
ساعدی
سلام
میخوام از شما روغن کنجد خرید کنم
چطور سفارش بدم؟
خرید اینترنتی دارین؟؟؟
shindal
سلام، متاسفانه به دلیل اینکه، این محصول، فعلا فروش آزاد ندارد، از شما پوزش میطلبیم، به امید روزی که بتوانیم، ان شا الله، این محصول را در اختیار یکایک ایرانیان عزیز، بالاخص شما بزرگوار، قرار دهیم.