نمک:
نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد خوراک در بدن، جابه جایی پیامهای عصبی و کارکرد درست ماهیچهها است. اما ثابت شدهاست که خوردن زیاد نمک موجب افزایش فشار خون و پوکی استخوان میشود، به ویژه در افرادی که پیشینه خانوادگی فشار خون بالا دارند. افزایش فشار خون نیز خطر سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش میدهد. سازمان بهداشت جهانی دست بیش مقدار مصرف روزانه مجاز نمک را پنج گرم گفتهاست.اغلب مواد غذایی نمک دارند. مقدار نمکی که از طریق رژیم غذایی وارد بدن یک فرد بالغ و سالم میشود تقریباً برابر با ۳/۵ گرم یا ۳۵۰۰ میلیگرم در روز است.
نمک یددار
از آنجا که کمبود عنصر ید در رژیم غذایی انسان موجب بیماریهای گوناگون مانند گواتر میشود، معمولاً به نمک خوراکی تصفیه شده، پتاسیم یدات نیز اضافه میکنند تا مصرفکنندگان از آن بهرهمند شوند و مقدار لازم روزانه را دریافت کنند. این محصول نمک یددار نامیده میشود. نمکهای تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ میکنند. در ایران با توجه به بررسیهای انجام شده در سطح کشور از نظر میزان ید موجود در آب و خاک و شیوع گواتر، ۴۰ میکروگرم به ازای هر گرم نمک (۴۰ ppm) اضافه میشود.
برای حفظ ید در نمک یددار، باید نمک را در مدت کمتر از یک سال مصرف کرد، آن را دور از نور و رطوبت، و در ظرفهای در بستهٔ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشهای تیره نگهداری کرد. همچنین هنگام پخت غذا، بهتر است نمک در انتهای پخت اضافه شود تا ید آن تا حد امکان حفظ شود.
نمک صنعتی
نمک صنعتی نمکی است که درجه خلوص آن کمتر از نمک طعام است و ید دار نیست. خلوص نمک صنعتی کمتر از ۹۵ درصد میباشد. میزان خلوص نمک خوراکی ۹۹٫۲ درصد بوده و از آنجا که نمک خوراکی از فرایندهای پالایش و تصفیه عبور کرده لذا مشکلاتی نظیر مسمومیت و سنگ کلیه در بدن ایجاد نمیکند.
نمک دریا
نمک دریا از تبخیر آب دریا تهنشین میشود. نمک دریا، نمکی تصفیه نشدهاست و ناخالصیهای گوناگون دارد از جمله فلزات سنگین (سرب و آرسنیک) که سرطانزا هستند، البته در این مورد بین دانشمندان اختلاف جدی وجود دارد. چرا که دریاچههای مختلف و با مواد معدنی متفاوتی در سطح ایران وجود دارد، و نمیتوان نمک همهٔ این دریاچهها را در یک جمله رد یا تأیید کرد. به عنوان مثال در برخی نمکها عنصر حیاتی ید وجود دارد و در برخی دیگر نه.
چرا نمک زیاد مضر است؟
نمک یکی از چاشنیهای مورد علاقه انسانها است. در فرهنگ خودمان نیز گفته میشود که غذا بدون نمک مزه ندارد و همین امر باعث میشود به مرور زمان ذائقه خیلی از افراد به سمت غذاهای با نمک بالا سوق داده شود که چنین غذاهایی را بپسندند و دریافت سدیمشان نیز به طبع افزایش مییابد. در بسیاری از افراد افزایش و دریافت سدیم فشار خون را افزایش میدهد، به این دلیل که باعث تجمع آب در بدن میشود و فشار و بار اضافی به قلب وارد میکند. پس دریافت سدیم بالا یعنی آمادگی برای ابتلا به پرفشاری خون. اگر شما فشار خون ۱۲ بر روی ۸ یا بالاتر دارید، احتمالاً پزشکتان رژیم کم سدیم را به شما توصیه کردهاست. مصرف زیادی نمک موجب پوکی استخوان میشود.
ارسال پاسخ